Letní závody

Letní závody:

Co dělat a nedělat

Mnoho závodů po celém světě se koná na vrcholu léta, což znamená, že v určité fázi budete nevyhnutelně soutěžit na parném počasí. Suché vedro, úmorná vlhkost, prudké slunce, nárazový horký vítr, to všechno jsou možné podmínky, se kterými se budete muset potýkat nejen v den závodu, ale i v tréninkové dny. Někteří lidé mají některé podmínky raději nebo je zvládají lépe než jiné - vím, že pro mě byl studený, mokrý a větrný den závodu, i když to nebyla taková zábava, jedním z těch, ve kterých jsem měl tendenci podávat lepší výkony. Příprava, aklimatizace a znalosti jsou klíčové pro zlepšení vaší schopnosti snášet a podávat výkony ve většině podmínek, ale také pro bezpečnost a pohodu.

Zvyknout si na výkony v horku není problém jen pro věkové kategorie - profesionálka Grace Theková také tvrdě pracovala na strategiích, jak se vyrovnat s horkým klimatem, protože přiznává, že pokud jde o dobrý výkon, horké podmínky historicky nebyly jejím přítelem. Podělila se o několik strategických tipů:

Aklimatizace

„Pokud je to možné, dorazte na místo závodu dříve, abyste byli v přesných podmínkách & aklimatizujte se tak. Pokud to nemohu udělat, absolvovala jsem tréninky v prádelně se zapnutým topením a sušičkou, abych napodobila horko a vlhkost.“

Příprava na saunu má také své opodstatnění a je další taktikou, kterou Grace využila, ale varuje, že cílové watty pro tyto typy tréninků nebo při absolvování mnoha tréninků v teple během týdne je třeba upravit, protože fyzická zátěž je mnohem vyšší. Pokud pracujete v teple, přidejte dostatek regenerace.

Hydratace

Je samozřejmé, že v horku se zvyšuje potřeba hydratace. To však komplikuje skutečnost, že signály žízně a touha přijímat tekutiny mohou klesat; v tomto případě pomáhá plánování cílů pro příjem tekutin a příprava a učení se v tréninku. Doporučuji získat určitá základní rozmezí ztráty tekutin vážením před a po tréninku - jak vás, tak lahví s vodou. TIP: nezapomeňte počítat s potem v oblečení a ztrátou tekutin, pokud si musíte v polovině tréninku odskočit na toaletu nebo se ochladit převrhnutím vody na sebe.

Provedení tréninku, jehož cílem je kopírovat podmínky i intenzitu, vám poskytne alespoň odhad cílových hodnot tekutin. Testování potu je něco dalšího, co je třeba zvážit ve skříňce s nástroji pro znalosti a použití.

Graceova profi strategie, pokud jde o závodění, je využívat tekutiny na trati, a to nejen k pití, ale také „vodu přes hlavu, led v čepici a dolů do trikotu“.

Závodní strategie

Všechen tento trénink a aklimatizace v horku jsou důležité, ale vše se odvíjí od vašich akcí v den závodu. Je důležité zvážit barvu závodní kombinézy a helmy. Grace říká: „Letos jsem se naučila, že pro horké závody potřebuji bílou helmu a také světlejší barvu trikotu“.

Graceova rada zní: „Uvědomte si, že v těchto podmínkách bude tempo jiné. Wattů bude méně, tempo běhu bude pomalejší, ale všichni jsou na stejné lodi. Snažte se jet svůj vlastní závod, protože někteří lidé pojedou příliš tvrdě a budou se snažit o totéž jako v normálním závodě a vybouchnou!“

Před závodem zachovejte klid a pohodu, i kdyby to mělo znamenat hledání neotřelých způsobů, jak se zchladit. Grace si často „přinese z hotelu pytlík s ledem, který si můžu dát na trikot, zatímco čekám na start závodu“. Upozorňuje, že stejně důležité je před závodem se „příliš nezahřát“.

- Záviš Lacina, běžec amatér