Jak se vaše tělo zotavuje, když spíte?

Jak se vaše tělo zotavuje, když spíte?

Pokud opravdu chcete hacknout svůj výkonnostní nárůst, jděte do postele. Spánek je dokonalým posilovačem výkonu doslova ve všech ohledech, od nárůstu síly a vytrvalosti, rychlejší reakce...

Pokud opravdu chcete hacknout svůj výkonnostní nárůst, jděte do postele. Spánek je dokonalým posilovačem výkonnosti doslova ve všech ohledech, od nárůstu síly a vytrvalosti, přes rychlejší reakce, lepší náladu, rychlejší regeneraci až po silnější imunitní systém.

Zde je několik dobrých věcí, které se dějí během dobrého spánku:

Získávání dovedností a rozvoj učení

Během spánku má mozek možnost třídit vzpomínky a upevňovat učení. Pro sportovce to zahrnuje nové dovednosti a cvičení - například zdokonalování techniky plavání nebo zatáčení a ovládání kola. Ve spánku se tyto pohybové vzorce skutečně zakoření, což znamená, že váš pokrok v učení těchto nových dovedností je rychlejší.

Tvorba hormonů, růst a nárůst síly

Během spánku zaplavují vaše tělo klíčové hormony - nejen melatonin, který vás uspává a reguluje spánkové cykly, ale i další hormony, jako je růstový hormon. Vy sice odpočíváte, ale vaše svaly a další tkáně jsou zaměstnány růstem, opravami a posilováním. Jinými slovy, pokud chcete v posilovně dosáhnout přírůstků, je spánek stejně důležitý jako trénink a kvalitní výživový plán. Pro rostoucí těla je spánek a toto okno produkce hormonů klíčové pro optimalizaci růstového a vývojového potenciálu.

Metabolismus a složení těla

I jedna noc zameškaného nebo špatného spánku může mít nepříznivý vliv na kontrolu hladiny cukru v krvi a metabolismus. A nedostatek spánku přímo souvisí s přibýváním na váze. Jednou z chyb, které se často dopouštějí sportovci, kteří chtějí shodit tělesný tuk, je, že trénují více hodin a krátí si čas na spánek - pokud se vám to zdá podobné, možná byste měli tuto strategii přehodnotit. 

Podpora zdraví a funkce srdce

Zdravé srdce je samozřejmě důležité pro každého z nás, ale zejména pro vytrvalostní sportovce, kteří vynakládají maximální úsilí během několika dlouhých a/nebo intenzivních tréninků. Srdeční systém potřebuje dobrou příležitost k regeneraci a obnově. Tomu napomáhá nervový systém, který se během spánku uvolňuje a resetuje.

Snižuje se stres a zánět

Kortizol známý také jako stresový hormon se během noci snižuje (pokud tedy spíte). Snížení kortizolu usnadňuje snížení hladiny zánětu, což umožňuje obnovu a regeneraci tkání.

Imunitní systém se nastartuje

Zatímco spíte, váš imunitní systém uvolňuje bojové proteiny zvané cytokiny, aby se bránil infekcím, zánětům a traumatům. Většina sportovců se jistě setkala s nepříznivými účinky příliš malého množství spánku a s následným vyčerpáním nebo nemocí.

Takže až si příště budete myslet, že jste příliš zaneprázdněni spánkem, možná byste to měli přehodnotit. Spánek skutečně optimalizuje všechny aspekty zdraví a umožňuje zotavení a zlepšení hladiny energie, což znamená, že můžete lépe trénovat a cítit se lépe.

- Záviš Lacina, běžec amatér